Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a semnat recent Declaratia Danube Soya, care presupune implicarea intr-un proiect de sprijin pentru cultivatorii de soia nemodificata genetic din bazinul Dunarii.
Romania se alatura astfel tarilor riverane Dunarii care au semnat deja declaratia, respectiv Austria, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Ungaria, Slovenia, Elvetia si regiunea Bavariei.
Programul Danube Soya a fost infiintat pentru a promova si raspandi cultivarea, procesarea si comercializarea de soia nemodificata genetic, de calitate certificata, in bazinul Dunarii. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea si garantarea unei surse de proteine nemodificate genetic pentru Europa.
„ Consideram ca este un pas important facut de tara noastra catre o agricultura mai curata si mai prietenoasa cu mediul inconjurator si speram ca domnul ministru Daniel Constantin sa isi continue drumul spre asigurarea unei alimentatii sanatoase pentru populatie si care sa nu implice atat de multe riscuri”, a declarat Alexandru Riza, coordonatorul campaniei Greenpeace pentru agricultura sustenabila.
Programul vine in intampinarea unei cereri tot mai mari de soia si alte alimente nemodificate genetic in Europa. In prezent, doar cererea de soia nemodificata genetic este de 7 milioane de tone pe an.
Greenpeace considera ca implementarea acestui program este un prim pas in sprijinirea agriculturii sustenabile, fara organisme modificate genetic (OMG), in conditiile in care deja, in Europa, sapte tari au interzis cultivarea de OMG . De asemenea, este o oportunitate foarte buna pentru retailerii care se vor putea aproviziona cu produse din soia certificata nemodificata genetic.
Asociatia Danube Soya, partenera Greenpeace, colaboreaza cu intreprinderi locale, companii internationale, institutii guvernamentale si non-guvernamentale locale pentru a implementa proiecte-pilot in regiunea Dunarii pentru a promova si pregati cultivarea de soia nemodificata genetic. Fiecare proiect pilot va acoperi, in primul an, cultivarea a 200 pana la 1000 de hectare de soia, impreuna cu alte culturi de proba, la scara mica. Culturile propriu-zise sunt precedate de instruirea fermierilor, transferul de experienta si reguli de buna practica. Fermierii care vor participa in acest program vor beneficia de trei module de instruire despre aspectele ecologice, agronomice si economice ale cultivarii de soia nemodificata genetic.
Regiunile-tinta pentru Romania sunt Oradea, nord-vestul Tulcei, Galati si Braila. Programul isi propune ca in cel de-al treilea an, in fiecare regiune dunareana sa se ajunga la 5.000-7.000 de hectare de soia nemodificata genetic, certificata Danube Soya. Greenpeace deruleaza in Romania o campanie pentru sustinearea agriculturii durabile, lipsita de organisme modificate genetic, pesticide periculoase pentru om si mediul inconjurator. (A.D.)